Lieve mensen,

Ik weet het. Ik had gezegd dat een blog of nieuwsbrief niet echt iets voor mij was. Is het nog steeds niet, maar ik heb zo veel mee gemaakt dat ik dat toch graag even met jullie wil delen. De afgelopen 40 dagen ben ik in Zuid Afrika geweest bij YWAM Worcester. Hier ging ik heen om een vriendin te bezoeken die hier staff is bij de DTS (een bijbelschool van YWAM) Daarnaast zou ik vrijwilligerswerk gaan doen in de community. Beide heb ik gedaan maar dat ik me hier zo op mijn plek zou gaan voelen had ik van tevoren niet bedacht.

Ik zal jullie even meenemen vanaf het begin. Op 2 januari werd ik door mijn gezin en vrienden naar Schiphol gebracht. Na 3 vliegtuigen, een trein, een bus, een lege telefoon en heel wat vertraging kwam ik 48 uur later versleten aan op de bushalte van Worcester. Hier zou ik opgepikt worden door Lydia maar doordat ik geen telefoon had en de busreis langer had geduurd dan gepland wist niemand hoe laat ik aan zou komen. Dus daar stond ik dan met mijn vermoeide hoofd en veel te grote rugtas op de parkeerplaats van een winkelcentrum tussen de Bergen…. Hier ben ik uiteindelijk het winkelcentrum in gegaan en heb ik bij de security mijn telefoon op kunnen laden zodat ik Lydia kon bellen. Was een leuk begin van de reis… De eerste week heb ik vooral uitgerust, mensen leren kennen en genoten van de prachtige omgeving. Ik voelde me gelijk op mijn plek, de mensen waren super gastvrij en ik voelde me zo welkom vanaf de eerste dag.

Daarna begonnen de bijbelscholen op de basis, dus het werd gezellig druk met alle studenten. Diezelfde week begon ik met mijn vrijwilligerswerk. Dit was nu nog maar 2 dagen. Ik ging samen werken met Mella, een super bijzondere vrouw uit Amerika die al jaren werkt in de community van Worcester. We zijn naar Evian Park en Riverview geweest. Dit zijn 2 sloppenwijken. Hier doet Mella een after school program. We hebben hier gezongen met de kinderen, drinken en wat lekkers uitgedeeld en we hebben met ze gelezen en geleerd over de wapenuitrusting van God. Deze 2 sloppenwijken zijn erg arm, vooral evian park. Vaak wonen ze met grote gezinnen van soms wel 10 mensen in een huisje wat je amper een huis kan noemen. Hier delen ze dan met z’n allen dezelfde slaapkamer. Toch was het mooi om te zien dat de kinderen zo genoten van de tijd met ons. De dagen die ik vrij was heb ik de lessen mee mogen volgen van DTS.

In week 3 heb ik elke ochtend de lessen mee gevolgd van FCM. Ook dit is een bijbelschool die gegeven wordt op de basis. Hier ging het over “worldview of counselling”. Ik ben erg dankbaar voor deze week en heb hier mooie dingen gehoord en geleerd. Ook deze week ben ik weer mee gegaan naar Evian Park en Riverview. Op vrijdagmiddag hadden we meidenclub bij Mella thuis. Dit was met de meiden uit evian park. We hebben samen met ze gezongen, wat gedronken, gegeten en vooral veel gekletst. Op deze site kan je iets meer vinden over dit project. www.changetheworldedicategirls.co.za.

In het weekend ben ik samen met Lydia, Damian, Micheal en Dylan naar Capetown geweest. Dit was goed en relaxt. We hebben mooie plekken bezocht, veel lol en goede gesprekken gehad en een erg fijne tijd gehad met elkaar.

In week 4 begon ik ook met lesgeven op de een klein schooltje in town. Hier hadden Mella en ik een klasje met 5 kinderen tussen de 5 en 8 jaar. Het niveau van de kinderen verschilde van het kunnen rekenen met tientallen tot geen idee hebben wat 1 is. Dag 2 werd mij gevraagd of ik een keer een ochtend zelf kon draaien met de kinderen. Dit vond ik nogal een uitdaging en hier zag ik best tegen op, maar het is uiteindelijk super goed gegaan en heb met de kinderen de 7 continenten en oceanen geleerd, Engels en rekenen gedaan. Vanaf nu was het de bedoeling dat ik elke week 2 keer de lessen alleen zou draaien. Daarnaast gingen we ook weer naar Evian Park en Riverview op Dinsdag en woensdag en heb ik wat lessen mee gevolgd van de DTS.

Week 5 zag er redelijk hetzelfde uit, alleen heb ik toen samen met Micheal de worship gedaan in Riverview. Dit was superleuk. We hebben gedanst met de kinderen en gezongen in het Engels en in het Afrikaans. Ook hadden we weer meidenclub. Dit was erg leuk. Ik had arretjescake gemaakt en dit hebben na het zingen heerlijk met elkaar opgegeten. Toen was mijn laatste week alweer aangebroken. De tijd was zo snel gegaan maar het voelde ook alsof ik iedereen al jaren kende. Deze week bestond vooral uit afscheid nemen van de kinderen uit mijn klasje, en de kinderen uit evian park en riverview. Ook heb ik deze week met Micheal, Damian en Lydia een hike gedaan naar een waterval. We hebben 2 uur lang door een rivier van rotsblok naar rotsblok gesprongen toen nog een stuk moeten klimmen en toen was daar de waterval. Het was echt supermooi. We hebben hier gesprongen van de rotswand het water in, gezwommen en vooral erg veel lol met elkaar gehad. Op de terugweg hebben we maar het gewone pad genomen wat een stuk makkelijker was en zijn daarna sushi gaan eten. Dat was een leuke afsluiter.

Toen was het echt tijd om afscheid te nemen. Beef, Lydia, Sharon en Micheal hebben mij naar het vliegveld gebracht en dat was dan het eind van een geweldige tijd. Ik ben zooo dankbaar voor wat ik hier allemaal heb mee mogen maken en wie ik heb ontmoet. Ben nu net aangekomen op Bali, hier eerst een beetje bijkomen van mijn jetlag en dan begin ik volgende week met vrijwilligerswerk. Dit zal ik doen met Careforce Indonesia. [www.careforceindonesia.nl]

Fijne week allemaal!
Groetjes, Loïs