Samenwerken met God

Het overkomt mij vooral doordeweeks. Op die dagen dat de wekker vroeg staat en de ene taak de volgende overlapt. Alles loopt in elkaar over en voor ik het weet stap ik weer in hetzelfde bed, waar ik voor mijn gevoel nog niet zo lang geleden uit gestapt ben. In mijn rustmomenten is er altijd een verlangen dat bij mij naar boven drijft; ik wil samen met God de weekdagen beleven. Maar op de een of andere manier lijkt dit altijd weer een uitdaging te zijn. Ik stuit dan op de volgende vraag: Hoe kan ik tijdens drukke werkdagen met God verbonden blijven?

Ik moet denken aan de woorden die de Vader tegen de oudste zoon zegt die elke dag bij Hem is, maar die toch afstand ervaart. De Vader spreekt dan deze woorden uit:

Maar jongen, zei de Vader, jij en ik zijn altijd samen. Alles wat van mij is, is van jou. (Lucas 15:31)

De Vader wil de afstand die er tussen de oudste zoon en Hem is, verkleinen door extra te benadrukken dat zij altijd samen zijn en dat alles wat van Hem is, ook van de zoon is. Het is Gods oplossing voor als wij afstand ervaren, doordeweeks of zomaar in het weekend. De Vader wil een relatie met ons, waarbij Hij altijd samen met ons is en wij met Hem. De oplossing voor het probleem ligt in het samenzijn met de Vader. Als de oudste zoon zich daarvan bewust zal zijn, dan zal zijn boosheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. En ik denk dat Gods oplossing ook precies past bij mijn afstandsprobleem in alle drukte. God wil samen zijn, waar dan ook, wanneer dan ook.

Hoe staat God zelf eigenlijk tegenover werken? Aan het begin van de Bijbel laat God zichzelf zien als een God die ook aan het werk gaat.

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: ‘Er moet licht komen en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

Scheppen, scheiden, reflecteren, benoemen: God is aan het werk. Hij laat zien dat Hij een planning maakt (niet alles op één dag). Hij reflecteert op Zijn Werk (het was goed) en Hij rust uit. In principe zijn dit basiselementen om op een goede manier te werken, zonder te veel hooi op je vork te nemen. Maar wat mij vooral opviel: God werkt hier samen met Jezus en de Heilige Geest! Johannes heeft het over het Woord (Jezus) wat in het begin bij God was en de Geest wordt in de tekst zelf genoemd. God werkt niet zelfstandig aan de schepping op de eerste dag, maar doet dit in samenwerking. Misschien net zoals wij dit ook mogen doen, niet alleen aan de slag gaan, maar samen met Hem.

En misschien is dit juist wel wat ik weer even moet horen. Dat ik niets hoef te doen, om dichtbij God te kunnen zijn. Ik hoef op werkdagen geen uren vrij te houden voor God, Hij wil gewoon dat ik alles deel met Hem zoals Hij dat met mij doet. Hij wil meegenomen worden van de ene taak naar de andere. Het ligt niet aan hoeveel minuten stille tijd ik heb genomen, het ligt eraan of ik God gedurende de dag meeneem. Hij wil een relatie van hart tot hart, verbonden zijn met mij. Hij wil een plekje in al mijn activiteiten en gedachten. Hij wil dat ik Hem verwacht waar ik ook ben en wat ik ook aan het doen ben.
Zo is onze God, hoe druk jouw week ook is, God wil erbij zijn. God wil dat jij hem betrekt, want Hij zal er zijn. Samen met God de week in, het gaat goed komen. Heb jij hier zelf ook struggles mee (gehad) en ervaringen die de moeite waard zijn om te delen. Laat dan een reactie achter. Samen staan we sterk!

~ Josien Maliepaard