Als onze Hemelse Vader voor de vogels zorgt, zorgt Hij dan ook niet voor jou?

Wat is het toch heerlijk om ‘s ochtends als je wakker word het getjilp van de vogels te horen. Soms word ik er zelfs door gewekt. En weet je, dat vind ik helemaal niet erg. Het horen zingen van de vogels in de ochtend bewijst weer van een nieuwe dag van Gods trouw. Het herinnert mij eraan dat ook deze dag, een dag is waarin God voor mij zal zorgen. Hij is Jahweh Jireh, de God die voorziet. De God die ervoor zorgt dat het mij vandaag weer aan niets zal ontbreken, Uw genade is mij genoeg!

Jezus zegt ons in Mat. 6:26:

                                                                                     

“Kijk eens naar de vogels. Ze zaaien niet, ze maaien niet en ze bewaren geen voorraden in schuren. Jullie hemelse Vader geeft ze te eten. Jullie zijn toch veel belangrijker dan de vogels?”

                                                                                     

Zo mooi hoe God, Schepper van Hemel en aarde, Zijn schepping ook gebruikt om ons Zijn Liefde en trouw elke dag opnieuw te tonen. Ik kan dan ook ’s ochtends, als ik wakker word en de vogels hoor zingen, zo vervuld worden met intense dankbaarheid om het feit dat God gelijk laat weten;  

“Goedemorgen mijn geliefde kind, geniet van deze nieuwe dag die je mag ontvangen uit mijn hand. Een dag waarin Ik voor jou wil zorgen”

Er zijn helaas ook weleens momenten waarin ik de vogels helemaal niet hoor. Dan ben ik vanuit een slaaptoestand al direct in de 4e versnelling aan het racen, en gaan mijn gedachten alle kanten op. Dan ben ik al druk aan het plannen of maak ik me druk over van alles en nog wat. Maar als ik ze niet hoor, zijn ze er dan niet? Of is het omdat ik er weinig oor voor heb door alle drukte, wat mij ervan af houd om er naar te luisteren. Is het ook niet precies zo met het horen van Gods stem en het zien van Zijn zegeningen? Als we ons zorgen maken of te druk zijn met vele andere dingen, verstaan we Gods stem dan nog wel? En wordt onze focus dan ook niet afgeleid van hetgeen dat God ons wil laten zien?

In psalm 46:11 staat:  

                                                                                     

“Houd op! Want Ik ben God. 

                                                            

Waar moeten we mee ophouden? Om ons zorgen te maken! Om zelf de touwtjes in handen te willen houden, zeker in tijden dat het allemaal tegen zit in het leven. God wil dat we in ontspannenheid leven met Hem, in vertrouwen dat Hij voor ons zorgt. En als er toch zorgen of spanningen zijn die ons er vanaf houden om in die ontspannenheid te leven leert de Bijbel ons:

                                                                                     

“Gooi alles waar je je zorgen over maakt maar in Gods handen, want Hij zorgt voor je.” (1Petrus 5:7)

                                                                                     

Als we ons blijven richten op onze zorgen, horen we ook niet meer de stem van Heilige Geest die ons wil bemoedigen, wil troosten en het hart van de Vader aan ons bekend wil maken; Wie Hij is, en wie Hij voor ons wil zijn, een liefdevolle en zorgzame Vader. Jahweh! De IK BEN en Ik zal er zijn. Als God zegt dat Hij er zal zijn, dan is het geen optie voor Hem om er niet voor jou te zijn. Hij was bij Daniel in de leeuwenkuil en bij Jozef in de gevangenis, zomaar 2 voorbeelden van benauwde omstandigheden waarin God liet zien dat Hij er was en redding bracht in de situatie. Deze liefdevolle God wil niets liever dan ons Zijn vrede schenken, onder alle omstandigheden, een vrede die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen. Vrede van God die onze hart en onze gedachten zal beschermen in Jezus Christus.

                                                                                     

Kom in actie

                                                                                     

Ik ken jouw situatie niet, maar ik ken wel mijn God! Hij is een burcht waarin we veilig zijn. Heb je zorgen, moeilijke situaties, problemen op welk vlak dan ook die jij moeilijk vindt om los te laten? Dan wil ik je nu uitdagen om het in Gods hand te leggen. In de Statenvertaling staat in psalm 46:11 Laat af […] of ook wel laat los. Het is eigenlijk een liefdevol commando van God omdat Hij weet dat Hij de situatie beter onder controle heeft dan jij zelf. Leg het in Zijn handen, laat het los en laat het daar, vraag God om Zijn vrede en je zult het ontvangen!

                                                     

~ Carola de Jong